Begraven of cremeren

De beslissing om te begraven of te cremeren wordt genomen op grond van een bepaalde (geloofs)overtuiging, vanuit gevoel of vanwege financiƫle redenen.

De keus om te begraven kan zijn omdat de overledene graag in zijn/haar geboorteplaats of misschien juist in de huidige woonplaats begraven wil worden. Wellicht is er een graf van een al eerder overleden familielid.
In Nederland bent u vrij in het kiezen van een begraafplaats. Wel kunnen de regels per gemeente en/of begraafplaats verschillen. Ditzelfde geldt voor de tarieven, zowel voor een algemeen graf als een particulier graf.

Een andere mogelijkheid is begraven op een natuurbegraafplaats. Het graf gaat dan op in de natuur en hiervoor geldt een eeuwigdurende grafrust; dit graf wordt dus nooit geruimd. Het graf kan worden gemarkeerd door een plak van een boomstam met een inscriptie. Een natuurbegraafplaats beschikt vaak over een bos-kapel, waar gratis gebruik van kan worden gemaakt bij het afscheid.

Voor zowel een reguliere begraafplaats als een natuurbegraafplaats geldt dat er een plek is, waar de overledene bezocht kan worden, wat voor veel nabestaanden een troostende gedachte is.

Cremeren is meestal goedkoper dan begraven. U bent vrij in de keuze voor een crematorium. De keuze kan bepaald worden door de sfeer van het crematorium of omdat het dicht bij u in de buurt is. Het is vaak een praktische locatie, want daar kan tevens de afscheidsplechtigheid worden gehouden.

De afscheidsbijeenkomst en/of condoleance kan ook elders gehouden worden, waarna de overledene door een klein gezelschap naar het crematorium wordt gebracht.

De as van de overledene kan vervolgens verschillende bestemmingen krijgen. Het kan thuis bewaard worden in een urn, de urn wordt begraven of in een columbarium gezet of de as wordt gedeeltelijk verwerkt in een sieraad of kunstvoorwerp.
Uiteraard kan de de as ook uitgestrooid worden op een strooiveld of een plek met een herinnering