Kinderen

Wanneer iemand uit de leefomgeving van een kind overlijdt, is het goed het kind bij dit verlies te betrekken. Als ouder bescherm je je kind het liefst tegen pijn en verdriet, maar het omgaan met verlies hoort ook bij het leven. Een kind kan heel goed betrokken worden bij een afscheid. Soms is een kleine handeling tijdens de voorbereiding van de uitvaart of een bijdrage aan de plechtigheid al genoeg. Als het kind zich maar gehoord en gezien voelt.

Om ouders en kinderen te ondersteunen, maakte ik een troost-tent en een troostkist. De troost-tent kan ik bij een familie achterlaten. Een kind kan zich dan even terugtrekken, weg van het verdriet.
In de troostkist zitten verschillende dingen om een kind voor te bereiden op de dag van de uitvaart. Er zitten bijvoorbeeld boekjes in voor kinderen van verschillende leeftijden, maar ook duplo. Met de duplo kan alvast de dag van de uitvaart voorgespeeld worden. Dit geeft voor de uitvaart wat voorbereiding en helpt na de uitvaart bij de verwerking van alle indrukken.

Het verlies van een kind verdient bijzondere aandacht.
Of het nu gaat om een overleden baby of een zoon/dochter die op 18-jarige leeftijd verongelukt. De ervaring van velen leert dat het verlies van een kind heel heftig en pijnlijk is en vaak nog lang voelbaar.

Naar een baby, die in de buik van de moeder of kort na de geboorte is overleden is heel erg uitgekeken. Ook dan is het goed om een passend afscheid te houden. Dit ter ere van dit kindje dat niet mocht leven en voor iedereen die verder moet zonder hem/haar, in de eerste plaats de ouders.

Juist omdat ik die aandacht voor het verlies van een kind zo belangrijk vind, organiseer ik sinds 2018 een bijeenkomst in het kader van Wereldlichtjesdag voor Bathmen. Op de tweede zondag in december worden de namen van de overleden kinderen genoemd en steken we een kaars voor hen aan. Dit gebeurt die dag wereldwijd om 19.00 uur plaatselijke tijd en zorgt zo voor een lint van licht voor deze kinderen en iedereen die hen mist.