Invulling plechtigheid

Bloemen, muziek, gesproken woorden en rituelen zorgen voor de invulling van de plechtigheid of afscheidsbijeenkomst.

Als er bloemen worden uitgekozen, kan dat de lievelingsbloem van de overledene zijn of verschillende bloemen in de lievelingskleur. Bloemen uit eigen tuin zijn heel persoonlijk, net als een creatie van bloemen die wordt gemaakt op of in een voorwerp dat helemaal bij de overledene hoorde.

Muziek is vaak een welkom onderdeel van een plechtigheid. Het roept emoties of herinneringen op. Daarnaast zorgt het voor een moment van bezinning; de woorden van een spreker kunnen zo bezinken. De gekozen muziek kan te maken hebben met de persoonlijke voorkeur van de overledene. Of de tekst van een bepaald nummer kan erg treffend zijn voor het leven van de overledene.

De nummers kunnen afgespeeld worden of live worden gespeeld en gezongen.
Gesproken teksten kunnen een In Memoriam zijn, een gedicht, een persoonlijke anekdote of herinnering aan de overledene. Dit kan gedaan worden door enkele naasten - familieleden of vrienden - , een pastoraal werker, ritueel begeleid(st)er of uitvaartbegeleidster.

Bij rituelen kunt u bijvoorbeeld denken aan het aansteken van kaarsen. Een ritueel dat iets vertelt over (het leven van) de overledene is helemaal bijzonder. Zo'n ritueel ontstaat vaak al pratend op de dagen tussen het overlijden en de uitvaart en wordt een waardevol gegeven bij het afscheid.